by
on
under
Permalink

Tips på annorlunda resor

997084-ricard-with-under-risyhamn-bridge

Ett mycket speciellt sätt att resa som väckt uppmärksamhet är att åka med på ett handels- eller fraktfartyg. Till exempel erbjuds en jordenruntresa som omfattar cirka fyra månader. Nu är inte utbudet väldigt stort då efterfrågan kanske inte är så stor. Men inom Europa och på Östersjön och Nordsjön finns flera alternativ. Det är kanske inte så billigt om man jämför med flyg eller tåg men själva vitsen med resan är att uppleva sjön och nästan vara sjöman för en tid. Visserligen kan man åka resor som Hurtigrutten men den är mer av vanlig kryssning och ger ingen genuin sjömanskänsla.

Mer jordnära och i Norden som en lisa för själen är att vandra pilgrimsled. Till exempel från Jämtland till Trondheim, på denna vallfärdade folk förr och nu till S:t Olavs heliga grav. Man kan ta hela sträckan eller bara delar därav.

Vill man komma till resmål som inte så väldigt många besökt kan Vanuatu i Stilla Havet vara ett tips. Det är en vulkanisk ögrupp bestående av åttiotalet öar. Den lilla ögruppen har av en organisation utsetts till den mest lyckliga platsen att leva på. Kanske värt ett besök för den lycksökande.